Bæredygtig økologisk ægproduktion gennem alternative fodringsstrategier til optimering af dyrenes sundhed, velfærd og ressourceudnyttelse: Praksisafprøvning

Bæredygtig økologisk ægproduktion gennem alternative fodringsstrategier til optimering af dyrenes sundhed, velfærd og ressourceudnyttelse: Praksisafprøvning
Projektansvarlig

Formålet med denne ansøgning er at søge medfinansiering til praksisafprøvning af nye foderkoncepter og foderoptimerings udstyr. Dette udføres som en del af et større projekt med Sanna Steenfeldt som projektleder.

Formål

At skabe viden om forskellige grovfodertypers ernærings- og sundhedsmæssige værdi for hønen og effekt på ægkvalitet i økologisk ægproduktion, som danner grundlag for udvikling af et nyt foderkoncept, hvor hønernes samlede næringsstofforsyning fra fuldfoder og grovfoder optimeres løbende. Optimal udnyttelse af tilgængelige foderressourcer er nødvendig for en bæredygtig økologisk ægproduktion ved overgang til 100 % økologisk foder fra 2015.

Indhold

I projektet udføres forsøg med økologiske æglæggende høner på Aarhus Universitet, Foulum, hvor forskellige grovfodertypers sammensætning og ernæringsmæssige værdi undersøges. Derudover registreres ægproduktion, foderforbrug, samt udskillelse af næringsstoffer. Forskellige grovfodertypers betydning for hønernes tarmsundhed og immunitet undersøges med henblik på at øge hønernes robusthed og velfærd. Desuden studeres grovfodertypers indflydelse på æggenes indhold af stoffer med værdi for smag og udseende, hvilket kan gøre det muligt at øge andelen af kvalitetsmæssigt differentierbare økologiske æg på det danske marked. Projektet kan danne grundlag for, at den økologiske ægproduktion i Danmark kan markere sig innovativt med hensyn til branding af produkter med høj sundhedsmæssig værdi og unik spisekvalitet, og samtidig produceret under forhold, der sikrer høj dyrevelfærd samt klima- og miljøvenlighed. På baggrund af den opnåede viden gennem forsøg på AU gennemføres efterfølgende forsøg med det nye foderkoncept hos økologiske ægproducenter. Derudover er det målet at udvikle IT værktøjer, der skal kunne bruges af ægproducenten til en dynamisk optimering af hønernes næringsstofforsyning i egen besætning.